de trainingsstappen om het overmatig/aanhoudend blaffen op te lossen

 • Direct beginnen met het aanbrengen van veranderingen in die situaties/omstandigheden waarbinnen het blafprobleem zich afspeelt.
 • Verander je houding ten opzichte van je hond. Door hem te straffen voor dat blaffen ontneem je hem de mogelijkheid je iets duidelijk te maken. Dat maakt dat je hond nog meer gaat blaffen of dat hij angstgedrag of andere gedragsproblemen gaat ontwikkelen.
 • Blijf rustig en ga niet schreeuwen tegen je hond. Als je gaat schreeuwen breng je dat over op je hond (stemmingsoverdracht). De kans is groot dat je hond dan nog harder gaat blaffen. In het voorbeeld verhaal wat ik eerder heb verteld heb ik de man geleerd dat hij in plaats van te schreeuwen of te straffen zijn hond door positieve training kon leren dat hij naar zijn mand moest gaan op het signaal van de deurbel.
 • Zorg ervoor dat je hond voldoende beweging en afleiding heeft. En vermoeide hond is rustiger. Bijvoorbeeld: Maak een flinke wandeling voor dat je de hond alleen achterlaat. Hiermee kun je dan samen met het stapsgewijs trainen in het alleen zijn voorkomen dat de hond gaat blaffen.
 • Leer de hond apporteren. Hierdoor kun je ongewenst blaffen in bepaalde situaties voorkomen door hem bijvoorbeeld zijn geliefde speelgoed te laten apporteren.
 • Leer je hond te blaffen op commando. Dit kun je bijvoorbeeld doen door zelf uitdagend met zijn speeltje te gaan spelen. Als de hond dan gaat blaffen geef je het commando “luid”  en geef je hem het speeltje of een andere beloning. Zodra hij het commando “luid” beheerst kun je hem leren op het commando “stil”  te stoppen met blaffen. Dat doe je bijvoorbeeld door als hij blaft te wachten tot hij stil is dan direct het commando “stil” te geven en hem daarna een ultieme beloning te geven. Veel herhalen leidt tot resultaat.
 • Leer de hond stap voor stap aan alleen te zijn als hij aanhoudend blaft als hij alleen wordt achtergelaten. Maak hierbij gebruik van een beloning als de hond niet blaft tijdens de te oefenen stappen in de training. Beloon de hond als je terug komt, niet als je weggaat. Bij terugkomst niet naar binnen gaan als hond blaft.
 • Overwin de angst bij je hond als er sprake is van problematisch angstblaffen. Dit doe je door geleidelijke blootstelling en ongevoelig maken (desensitisatie), voor datgene waar hij angstig voor is. Dit kan van alles zijn, mensen, geluiden, levende en niet levende zaken, enz.
 • Geef de hond bij blaffen om aandacht of het aangeleerd (geconditioneerd blaffen) geen aandacht. Negeer de hond op dat moment. Negatieve aandacht werkt dan ook als een beloning. Dus ook dan niet straffen.
 • Maak bij een verdedigings- of bewakingsblaf duidelijk aan je hond dat jij de situatie van hem overneemt. Dus niet straffen voor dit gedrag maar de verantwoordelijkheid over nemen. Dit doe je bijvoorbeeld door tussen de hond en de andere persoon waartegen het blaffen is gericht te gaan staan. Je gaat dan met je rug of zijkant naar de hond toestaan en laat daarbij de palm van je hand zien. Leer hem daarbij een commando aan bijvoorbeeld “Mijn zaak”  Dat commando geef je als je de palm van je hand laat zien. Als de hond dan rustig is af weggaat, beloon je hem. In een later stadium wordt de hand op steken (met handpalm richting hond) en het geven van het commando  een sein voor de hond dat jij de verantwoordelijkheid neemt en hij zich rustig moet gedragen.

Tot slot wat je vooral niet moet doen

 • Schokband (stroomband) of citronella band gebruiken. De schokband maakt de hond angstig en gestrest. antiblafband
  De geur van de citronella band blijft bij de hond nog lang nadat hij geblaft heeft aanwezig en is daardoor zeer stressvol.
  Ik en diverse wetenschappers zeggen daarom niet doen.
 • Niet schreeuwen tegen je hond als hij blaft
 • Het blaffen verbieden  (dit moet je dus niet verbieden)
 • Reageren op blaffen voor aandacht (Dus dit blaffen moet je gaan negeren)

Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK