Dan kom je thuis. Vanuit de auto heb je alle vrienden en kennissen gebeld om te zeggen hoe laat jullie thuis zullen komen. Ze staan al op de stoep om de nieuwe hond te bewonderen en te begroeten. Doe dit alstublieft niet. Ik kan mij heel goed voorstellen dat je meteen wilt pronken met je nieuwe hond, maar gun de hond eerst de tijd om zijn nieuwe plek te bekijken en eventueel andere gezinsleden te leren kennen. Ik ben voorstander dat de hond de eerste dag de tijd krijgt zijn nieuwe "thuis" te verkennen en niet te vergeten zijn nieuwe baas. Ik vind het natuurlijk ook leuk als er iemand naar mijn jonge hond komt kijken, maar dat kan ook een of twee dagen later. Vrienden, kennissen en buren krijgen nog ruimschoots de tijd om te knuffelen en te spelen met de nieuwe aanwinst.

 

Ik probeer meestal te regelen dat ik een pup zo vroeg mogelijk kan gaan afhalen. Meestal moet men nog een hele tijd rijden en voordat je thuis bent, is de halve dag voorbij. Hoe eerder je thuis bent, hoe langer de pup nieuwe indrukken kan opdoen in zijn/haar nieuwe omgeving, voordat de nacht aanbreekt. De pup moet de eerste dagen veel verwerken, alles is anders, weg van het nest, plotseling alleen. De pup voelt zich ook alleen en de ene pup heeft daar meer moeite mee dan de andere pup. Als je te laat met de pup thuis komt, heeft de pup te weinig tijd om zijn nieuwe omgeving te verkennen en de nieuwe roedel te leren kennen. De pup moet de gelegenheid en tijd krijgen om te wennen.

 

Een jonge hond zal als hij uitgesnuffeld is en mogelijk iets heeft gedronken, als een blok ergens in slaap vallen. Een pup slaapt veel en heeft veel slaap nodig. Laat de pup rustig slapen en maak dat de eventuele aanwezige kinderen duidelijk. Kinderen willen namelijk spelen met de nieuwe hond en als deze slaapt, valt er niets te spelen. Vaak zoeken en vinden zij wel een manier om de pup wakker te krijgen, voorkom dit! Als er al een hond is en de pup wordt de tweede hond, houd dan rekening met het gedrag van de oudere hond. Wanneer dit ook een jongere hond is, bestaat er de kans dat deze de hele dag wilt spelen met de nieuwe pup, terwijl de pup ook moet kunnen slapen. Probeer het zo te regelen en zeker de eerste dagen dat de oudere hond niet voor de pup ergens anders moet gaan liggen of anders moet gaan doen. Oudere honden voelen daar en tegen veel beter aan wanneer het voor een pup tijd is om te stoppen met spelen. Zij weten ook wanneer een pup zich overgeeft, dit in tegenstelling tot jonge honden.

 

Als de hond pas thuis is en wil gaan slapen, probeer ik of hij dat doet tegen mij aan. Ik ga op de grond zitten en probeer de hond tussen mijn benen te laten slapen. Meestal doet een jonge hond dit wel, waarschijnlijk door de warmte. De eerste dag probeer ik zoveel mogelijk contact te hebben met de jonge hond en praat ik ook veel tegen de hond. Doordat ik veel contact heb met de hond kent hij/zij snel mijn geur. Die geur gebruik ik weer voor de eerste nachten om de pup het idee te geven dat hij niet alleen is. Ik gebruik geen doek uit het nest. De eerste nachten krijgt de pup een oude (sport)schoen, die ik die dag nog gedragen heb. In de schoen prop ik een oude sok, die echt vol zit met mijn geur. Omdat de hond mijn geur ruikt, denkt hij dat hij niet alleen is. Dit heeft altijd geholpen om de eerste 3 nachten vrij rustig door te kunnen komen, daarna zijn ze altijd stil geweest. Een jonge hond huilde of jankte wel even als hij alleen werd gelaten, maar dit duurde nooit lang. Wel ben ik nooit naar de hond gegaan als hij/zij jankte en piepte, ook niet om zogenaamd te kijken of er iets anders aan de hand kon zijn. Onze honden hebben wel veel interesse in schoenen blijven houden en spelen nog steeds graag met een oude (sport)schoen.

 

Dit is slechts een manier, die bij ons altijd heeft geholpen. Waarschijnlijk zijn er nog veel meer oplossingen. Een andere manier wil ik nog even aanhalen. Het schijnt heel rustgevend voor een jonge hond te zijn als hij/zij in een ruimte verblijft waar ook andere mensen of dieren slapen en die voor de hond hoorbaar ademen. Daarom laten sommige mensen hun nieuwe hond, puppy, de eerste nachten in een bench in hun slaapkamer slapen. Na enkele dagen verhuist de bench naar de gang en vervolgens naar de ruimte die voor de hond gereserveerd is. De hond is dan gewend om alleen te zijn en tevens is de hond gewend aan de bench.

 

Wanneer de jonge hond vaak wakker wordt in de nacht, hoeft dit niet altijd aan de hond te liggen. De oorzaak kan ook ergens anders liggen. Bijvoorbeeld de hond ligt op een plaats waar hij niet rustig kan doorslapen door veel lawaai van buiten of de kamer waar de hond ligt, wordt vaker fel verlicht door de voorbij-rijdende auto's. Zorg er dus voor dat de hond rustig ligt in een ruimte waar de hond niet snel afgeleid kan worden.

 

In principe maakt het niet uit of de hond slaapt in een bench, mand, stretcher of zelfgemaakte kist. Je moet er alleen op letten, al hoewel veel honden tijdens het slapen opgerold liggen, dat de lengte van de slaapplaats gelijk is aan de lengte van de hond. Houdt er ook rekening mee dat de slaapplaats niet op een tochtige plaats staat maar ook niet tegen de verwarming.

 

Wanneer besloten is dat de jonge hond vanaf de eerste nacht in zijn kennel moet blijven, is het beter dat de buren worden gewaarschuwd dat er mogelijk in de nacht iemand lawaai gaat produceren in de kennel. Je kan de buren bijvoorbeeld adviseren om het slaapkamerraam te sluiten. Wat meestal opvalt is het feit dat de buren minder last hebben van de jonge hond dan de nieuwe baas. De nieuwe baas ligt vaak in bed te wachten op het moment dat de pup begint te janken en kan de volgende dag precies zeggen hoe vaak en hoe lang de pup heeft gejankt. Ook wanneer de pup in een kennel verblijft, is het advies om niet naar de pup te gaan als hij blijft janken. Dit is best weleens moeilijk maar je kunt weinig voor de pup doen. In ieder geval mag je niet boos worden, de hond begrijpt dit niet en je moet de pup ook niet gaan troosten, want dan "wint" de hond en zal hij vaak gaan janken om niet alleen te hoeven zijn.


Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK