Bijtincidenten komen regelmatig voor, tijdens trainingen en tijdens uitvoeren van werkzaamheden. Zelfs in huisgezinnen kan dit gebeuren. Het is ook geen wonder daar sommige honden, met name de herder achtigen, worden specifiek gefokt voor de sport, bewaking en politietaken. Het opvoeden en africhten van deze honden vereist enige kennis en ervaring. Je hoort vaak dat "groene" geleiders blij zijn met hun zwaar kaliber mechelaar. Dit duurt dan ongeveer 9 maanden en dan worden ze geconfronteerd met de kracht en karakter van hun hond. De hond komt in verzet waardoor er problemen kunnen optreden.

Opvoeding

Een hond moet worden opgevoed, geen enkele hond wordt braaf geboren. Een pup ontwikkelt zich razendsnel van jonge hond naar volwassen dier. Elke fase heeft zijn eigen aandachtspunten. Het is daarom goed om direct op cursus te gaan als u uw hond in huis heeft. Op een puppycursus komt u in contact met eigenaren van pups in dezelfde leeftijdsfase met herkenbare verhalen. De instructeur zal u handvatten geven in de omgang met uw puppy.

In Nederland vragen we nogal wat van een hond. Uw hond mag uw schoenen niet gebruiken als speelgoed, mag niet aan de stoelpoot knagen en hij mag niet binnen plassen. We willen dat hij mee in de auto kan, mee een restaurant in, mee op visite bij oma. We willen dat hij rustig is in de winkelstraat, vriendelijk tegen vreemde mensen op straat en dat hij niet van ze schrikt als ze hem plotseling over zijn kop aaien. We willen dat hij niet aan de riem trekt en dat hij een koekje rustig van u aanneemt, dat hij geen eten van het aanrecht pakt en bij u komt als u hem roept. Om een hond dit allemaal te leren is tijd en begeleiding nodig.

Honden die onopgevoed of druk zijn, of bang of agressief reageren op hun omgeving hebben vaak een eenzaam leven in het verschiet. Daar wordt geen hond gelukkig van. Er zijn in heel Nederland vele hondenscholen/verenigingen waar u met uw hond de basisdingen leert om samen op pad te kunnen gaan. Krijgt u de smaak te pakken dan kunt u doorstromen naar allerhande leuke hondensport- en spelen.


Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK