Je neemt afscheid van de fokker en de pup heeft afscheid genomen van het nest. Je bent trots en je hebt de jonge hond een nieuwe, zogenaamde vaste halsband omgedaan. Meestal bemerk je dat de halsband veel te ruim is voor de jonge hond en dat er nog extra gaatjes in de halsband moeten worden gemaakt. Dit is helemaal niet erg. Zo kan het halsbandje langere tijd van dienst zijn, want je zal merken dat de jonge hond vrij snel toe is aan een grotere halsband. De halsband mag niet te zwaar maar vooral niet te nauw zijn. De halsband mag echter ook niet zo wijd zijn dat de hond met zijn kop uit de halsband kan wringen of trekken. Zeker als de jonge hond niet gewend is aan een halsband, zal hij/zij proberen zich te ontdoen van dat ding om zijn nek. Ik ga er van uit dat je voor je nieuwe hond een lederen halsband(je), bestaande uit een stuk, hebt gekocht en (nog) geen zogenaamde slipketting

 

Een leren, vaste halsband heeft zo zijn voordelen en zeker voor een jonge hond. Deze halsband kan men, om de hond er aan te laten wennen, ook om de nek laten zonder dat je met de hond gaat wandelen. Dit kan voor iedere hond verschillend zijn. Wanneer de hond constant blijft proberen om zich van de halsband te ontdoen, moet men de halsband wel na enige tijd afdoen. De hond heeft anders alleen maar aandacht voor de halsband en men bereikt juist het tegenovergestelde, de hond krijgt een hekel aan de halsband. Tot heden heb ik slechts met 1 hond problemen gehad met een halsband, maar dit was slechts van zeer korte duur.

 

Een vaste halsband is ook beter voor eventuele beschadiging van de keel. Bij een jonge hond is alles nog teer en zijn de spieren nog niet krachtig genoeg om de wurgende werking van een slipketting te compenseren, waardoor de keel en strottenhoofd kunnen worden beschadigd. Dit kan natuurlijk ook gebeuren wanneer de hond een vaste halsband om heeft, maar dan moet de hond wel met een flinke ruk teruggetrokken worden. Dit laatste is dan ook ten stelligste af te raden. Laat de hond eerst wennen aan de halsband en het lopen aan een riempje. Ik heb mijn jonge honden de eerste 3 weken nooit gecorrigeerd met de lijn. De lijn was er enkel om de jonge hond te beschermen voor het verkeer.

 

Als je in de gelegenheid bent om de hond uit te laten op een grasveld of wei, waar geen verkeer komt, laat hem dan los lopen. Je zult zien dat een jonge hond ook wanneer hij los loopt, bij je in de buurt blijft. Wanneer de hond voor je eigen gevoel te ver weg is, zak dan door je knieën en roep de naam van de hond, eventueel kan dit bekrachtigd worden door in je handen te klappen. De meeste honden komen meteen als jij je kleiner maakt. Vergeet niet de hond te belonen als hij naar je toe is gekomen!

 

De eerste maanden mag je geen lange wandelingen maken met de jonge hond. Hij kan dan namelijk vermoeid raken, wat dan weer niet goed is voor zijn heupen en gewrichten. Wel kan men vaker een wandeling gaan maken. Een wandeling van 5 tot 10 minuten is dan meer dan genoeg. Wanneer je de hond wilt laten wennen aan meer mensen, verkeer en dergelijke ga dan eerst met de auto naar de stad of winkelstraat en loop van daaruit met je hond.

 

Wanneer de hond ouder is, wordt er vaker een slipketting gebruikt. Er zijn zowel tegenstanders als voorstanders voor het gebruik van een slipketting. Ik heb zelf altijd gebruik gemaakt van een slipketting en zal dat waarschijnlijk ook blijven doen. Volgens mij hebben honden met een volle behaarde hals minder last van de wurgende werking van een slipketting. Het is wel raadzaam dat je bewust weet waar je mee bezig bent en dat je weet tot hoever je kunt gaan. Je hebt verschillende uitvoeringen in de slipkettingen en ze zijn ook in verschillende materialen. Zo zijn er slipkettingen die verkleinen tot een bepaalde omtrek, die je zelf kunt bepalen. Deze kettingen houden een bepaalde omtrek en gaan niet verder dan die stand, dus stoppen vanaf dat punt met de wurging. Dan heb je slipkettingen van leer, nylon en metaal. Zelf vind ik de leren slipketting niet prettig, omdat hij soms in de wurging blijft vastzitten en door de haren komt de band niet snel genoeg uit de wurging. De slipketting gemaakt van nylon werkt goed en beschadigd ook de vacht van de hond niet. Wel vind ik het vervelend dat deze slipketting stug is en dat je deze band moet afdoen als je de hond vrij laat lopen. Als ik mijn honden vrij laat lopen, heb ik liever dat ze de halsband om kunnen houden, maar deze halsbanden vallen bij mijn honden af als zij los lopen. Van de metalen slipketting heb je twee uitvoeringen een met kleine schakels en een met grotere schakels. De uitvoering met de grotere schakels is volgens mij iets vriendelijker voor de hond, de wurging gaat iets trager en de haren om de hals worden niet uitgetrokken. Wanneer je hond voor een oefening geen slipketting nodig heeft of als dat zelfs niet gewenst is, is het mogelijk om de lijn zo vast te maken dat de slipketting, met de grotere schakels, niet meer kan wurgen. De slipketting is dan gewoon een vaste halsband.


Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK