De meeste mensen gaan hun pup halen met de auto en hebben daartoe ook voorzorgsmaatregelingen getroffen. Men ziet dat ze veelal een doos in de auto hebben staan, waar de puppy wordt ingezet.
Veel mensen doen dit omdat zij denken dat de pup dan weinig last zal hebben van de bochten en het remmen en dus niet zo gauw wagenziek zal worden. De puppy's die los achterin de auto zitten, zouden eerder ziek worden in de auto. Dit is echter niet waar. Een hond wordt niet ziek door het evenwichtsorgaan zoals bij de mens maar door nerveuze invloeden. Een hond die niet nerveus wordt, zal ook niet wagenziek worden.

 

Het is verstandig om kranten te leggen daar waar de hond ligt en een paar extra kranten mee te nemen voor het geval dat de pup zijn ligplaats tijdens de reis vervuild. Als de pup heeft overgegeven, kan men makkelijk de vieze kranten weghalen en de ligplaats verschonen. Als men ook drinkwater en een drinkbak (dit laatste vergeet men weleens) bij zich heeft, kan de hond na het braken iets drinken. Veel honden zullen echter niets drinken. De honden die wel drinken, moet je niet te veel laten drinken, anders kan men binnen het kwartier weer alles gaan verschonen.

 

Daar veel honden met een volle maag eerder braken, heb ik het liefste dat de pup de laatste 2 uren voor het begin van de reis zo min mogelijk heeft gegeten. Wanneer de pup rustig is en eventueel gaat slapen tijdens de reis is het geen probleem om 2 uren te rijden voordat men een pauze inlast om de hond zijn behoefte te laten doen. Wanneer de hond onrustig is, kan men beter ieder uur even stoppen en proberen de pup kalmerend toe te spreken. Wanneer de pup tijdens de reis wakker is, kan men tegen de pup praten of in ieder geval met iemand anders praten. Doordat de pup stemmen hoort, zal deze rustiger worden, waardoor hij ook weer beter tegen de auto kan. Een jonge hond kan ook rustiger zijn als hij op een doek of iets dergelijks kan liggen waar de geur van het nest in zit. Als de fokker het toestaat, kan men een oud hemd of een doek de laatste week in het nest leggen. De geur van het nest gaat in het stof zitten en omdat de pup wel nog de geur van het nest ruikt, zal de pup vaak rustiger worden. De pups in het nest spelen met alles, ze slepen en trekken zo'n doek dan ook door de hele ruimte waardoor de doek vaak besmeurd raakt met urine en poep. Hierdoor verspreidt de doek ook nog een andere, onprettige, geur, waardoor de hond zijn doek vrij snel weer moet inleveren. Het is beter als je de fokker vraagt die doek vast te leggen op de plaats waar de honden slapen.

 

Er zijn mensen die beweren dat een hond niet gauw wagenziek wordt als er genoeg frisse lucht in de auto kan komen door bijvoorbeeld een raam geheel te openen. Ik durf dit niet te ontkennen, maar kan wel zeggen dat het bij mijn honden nooit tegen wagenziekte heeft geholpen. Bovendien komt er door een geopend raam veel wind in de auto. De pup is dit niet gewend en kan daardoor nerveus worden waardoor ze juist wagenziek wordt. Je moet natuurlijk wel zorgen voor frisse lucht, maar dit niet overdrijven.

 

Wanneer de reis niet goed is verlopen voor de hond, zal de hond waarschijnlijk een hekel aan de auto hebben gekregen. Het is goed de jonge hond zo snel mogelijk te laten wennen aan de auto en te zorgen dat hij zich in de auto op zijn gemak voelt. Laat hem bijvoorbeeld eens in de auto zitten zonder dat de motor loopt en geef hem dan iets te eten. Als hij het niet meer erg vindt om in de auto te worden gezet, ga je een stukje rijden. Zorg dat de hond na een ritje iets leuk kan gaan doen, lopen in een wei of zo iets dergelijks. Het belangrijkste hierbij is het maken van veel en korte ritten in de auto.

 

Dat mensen de puppy in een doos plaatsen heeft toch een goede reden. De puppy heeft dan geen mogelijkheid om tijdens de rit bij de bestuurder te komen. Dit moet men zien te voorkomen, ook als de hond groter is. Verder moet je ook opletten bij het uitstappen, dat de hond niet plotseling uit de auto de weg opspringt. Hierdoor kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan. Men kan dit gemakkelijk voorkomen door de hond te leren dat hij in de auto moet wachten tot hij een commando krijgt. De baas moet de gelegenheid krijgen om de riem van de hond te kunnen vastpakken. Een jonge hond moet geholpen worden om in de auto te stappen omdat hij nog moet leren in de auto te springen.Wat nog belangrijker is, help je hond met uitstappen. Uitstappen of beter gezegd uit de auto springen doen zij al vrij snel, maar omdat zij ongecontroleerd springen kunnen zij verkeerd terecht komen en een verstuiking oplopen. In het ergste geval kunnen zij blijvend letsel oplopen aan de rug of heupen.


Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK