Vanaf de eerste dag dat je besloten hebt een hond aan te schaffen en je dit vertelt aan iemand anders, krijg je ongevraagd veel advies. Er komt heel veel over je heen en je zult merken dat er veel verschillende meningen over een bepaald onderwerp zijn. Eigenlijk zijn er altijd verschillende meningen en de tips lopen dan ook uiteen. Als je bijvoorbeeld met een pup naar een puppy- cursus wilt gaan, krijg je te horen: leer hem dat toch zelf-goed zeg op een cursus leer je veel; Je moet bij Pietje .. gaan-Je moet bij Jantje.. gaan; Je hond moet met 3 maanden naar de cursus-Je hond mag niet onder de 5 maanden naar een cursus enzovoort enzovoort. Soms wordt je moe van al die meningen en goed bedoelde adviezen. Wanneer je voor de eerste keer een hond hebt, weet je op een gegeven moment niet meer wie je nu wel of wie je niet moet geloven en wat waar is of niet waar is. Als ik dan ook nog beweer dat alle beweren voor een gedeelte waar zijn, zal dit het nog moeilijker voor je maken. De verwarring komt doordat de mens handelt en denkt vanuit zijn eigen referentie kader. Dit is volgens mij menselijk en ik doe dat ook. Ik geef je een goede raad, vraag advies aan een bepaalde persoon en houd je aan die persoon vast. Het maakt niet uit wie dat is, het belangrijkste is dat jij hem/haar vertrouwt wat honden betreft, maar blijf je zelf, blijf eerlijk ten opzichte van je zelf en laat de uiteindelijke beslissing niet over aan een ander en als je twijfelt, vraag waarom, vraag naar de reden. Uiteindelijk moet jij, de baas van de hond, een beslissing maken zoals jij denkt dat het goed is! Jij blijft de verantwoordelijke persoon.

 

Vanaf het moment dat je een pup hebt, moet je consequent zijn. Als je dit echt goed kunt en ook doet, is het opvoeden en later het africhten een stuk gemakkelijker. Een jonge hond en zeker een puppy dat net uit het nest is gehaald, kan echter "heel zielig" doen en kijken en veel baasjes gaan overstag. Laat je echter niet verleiden tot het toestaan van handelingen die je later beslist niet van je hond accepteert. Wanneer je niet wilt hebben dat een van de tafelpoten korter wordt dan de andere poten, moet je niet toestaan dat de pup de eerste dag aan een van de poten gaat knagen. De opvoeding van je hond begint zodra jij en je hond het terrein van de fokker hebben verlaten en als het goed is, weet je voor die tijd al wat je wel en wat je niet zal toestaan van je hond, probeer je daaraan te houden. Dit geldt trouwens ook voor de andere gezinsleden. Ik weet uit ervaring dat het heel moeilijk is om altijd consequent te zijn en dat je zo af en toe en zeker als je hele goede zin hebt, je meer toestaat en/of toelaat dan eigenlijk goed is voor de opvoeding van je hond. Dit kan gebeuren en zeer zeker als de hond altijd bij je in huis is. Maar straf de hond niet kort nadat je iets hebt toegelaten. Je hond zal dat niet begrijpen maar wordt wel onzeker. De hond kan ook onzeker worden als je hem iets toestaat tot het moment dat er iemand anders komt. Bijvoorbeeld je bent een boek aan het lezen en je ziet dat je hond heel stilletjes naast je op de bank gaat liggen. Je zegt wel iets tegen de hond maar je laat hem wel liggen. Opeens komt je partner, die beslist niet wilt hebben dat de hond op de bank gaat liggen. Jij doet net of je niet bemerkt hebt dat de hond op de bank is gaan liggen en vervolgens word je kwaad op de hond. De hond zal niet begrijpen waarom hij/zij plotseling daar niet meer mag liggen. Het is veel eerlijker om kwaad op je zelf te worden.

 

De eerste dag moet de pup veel indrukken verwerken door zijn nieuwe situatie en nieuwe omgeving. De pup zal tegen het einde van de dag erg moe zijn en het helemaal niet erg vinden als er niet veel bezoek komt. Als het je eerste hond is, zal je het de eerste erg druk hebben en ben jij 's avonds net zo moe als de pup. Ik wil nogmaals benadrukken dat je zeker de eerste dag niet te veel bezoek moet ontvangen. De hond moet al genoeg verwerken en jij kunt de pup niet de volle aandacht geven. Het is natuurlijk leuk als de eerste dag iemand naar de nieuwe aanwinst komt kijken maar het is nog leuker als het bezoek de 2e of 3e dag komt, je kunt dan waarschijnlijk ietwat trots zeggen dat je een intelligente hond hebt want de pup weet dan al wie het baasje is en weet dat hij buiten zijn behoefte moet doen. De meeste nieuwe baasjes van een hond weten dat een pup veel slaap nodig hebben en zullen waarschijnlijk mijn volgende opmerking overbodig vinden maar ik maak de opmerking toch! LAAT de pup slapen, maak de pup niet wakker voor bezoek.

 

Voordat je de nieuwe hond ging halen, heb je verschillende speeltjes voor de hond gehaald. Het aantal kan uiteenlopen, maar ik heb weleens gezien dat een pup 12 speeltjes om zich heen had liggen. Dit is volgens mij iets te veel van het goede en de pup kijkt er ook niet naar om. Je kunt de pup beter 3 of 4 speeltjes geven en vervolgens eens afwisselen met een nieuw speeltje. Hierdoor krijgt de pup iets nieuws om mee te spelen. Jij zorgt dan voor variatie en de pup hoeft die variatie, meestal met vervelende gevolgen, niet zelf te verzorgen. Het maakt in principe niet uit wat voor speeltjes de hond krijgt, maar zorg ervoor dat wanneer de hond het speeltje kapot kan krijgen er geen splinters door je hond worden afgeslikt. Mijn honden vinden de speeltjes die gemaakt zijn van buffelhuid het leukste maar vinden die ook erg lekker. Een oude tennisbal blijft ook altijd in trek, maar het plezier met een tennisbal is van korte duur zodra de hond iets ouder wordt.

 

Het is mij bekend dat er veel mensen zijn die bij het zien van een puppy, de pup willen optillen. Laat dat niet toe. Ze kunnen en mogen de pup knuffelen, aanhalen en bewonderen, maar niet optillen. Als iemand de pup, om welke reden dan ook, moet optillen, is het de baas. Ik heb een paar redenen om dit niet toe te laten. Een van de redenen is dat de pup niet kan vallen als hij niet wordt opgetild en een andere reden is dat veel mensen de pup niet ondersteunen als deze gedragen wordt. Verder zijn er mensen die de pup, na be�ndiging van het optillen, vanaf een bepaalde hoogte op de grond laten springen. Ik zet een pup altijd helemaal op de grond en mijn gezinsleden doen dat ook, dit is beter voor de gewrichten. Er is voor mij nog een belangrijke reden om anderen te verbieden mijn hond op te tillen. Er zijn namelijk ook puppy's die het niet leuk vinden als zij worden opgetild. Zij verzetten zich dan ook en die ander geeft gauw toe aan de wil van de pup. Wanneer dit vaker gebeurt zal de pup ook in andere omstandigheden dit gedrag gaan vertonen om zijn wil te krijgen, waardoor de opvoeding niet gemakkelijker zal worden. Als baas zal je niet zo gauw toegeven aan de wil van de pup, omdat je een reden heb om de pup te tillen. Een goede reden is als je de pup draagt bij trappen lopen. Laat een pup of een jonge hond zo min mogelijk trappen lopen en als het perse moet, alleen als de hond niet kan uitglijden op een trap. Trap lopen is slecht voor de heupen van een jonge hond.

 

Nu moet je niet gaan denken dat alles slecht is voor een pup maar ik wil in nog een ding zeggen wat slecht is. Spelen met je pup mag, moet eigenlijk, maar doe dat niet te uitbundig. Ik bedoel hiermee te zeggen dat je eigenlijk moet spelen met de pup, maar je moet de pup niet laten rennen, althans zo min mogelijk. Een pup zal niet opgeven als deze aan het spelen is en blijft doorgaan ook al is hij/zij moe. Als de pup te moe is en toch inspanning moet leveren, is dit niet goed voor de groei. Wanneer de pup uit zichzelf rent, is het helemaal niet erg. De pup stopt met rennen als deze merkt dat het niet meer gaat. Als een pup of jonge hond graag achter een bal of stok rent, is leuk. De hond blijft het ook leuk vinden als de bal slechts een paar meter verder wordt gerold, je hoeft de bal geen 15 meter ver weg te gooien. Het voordeel van een paar meter is dat de hond geen volle snelheid heeft als de hond plotseling moet stoppen voor de bal of stok te pakken. Als de pup of jonge hond op volle snelheid is als hij plotseling stopt om voorwerp te pakken, moeten de spieren te veel werk verrichten, hetgeen de spieren nog niet goed aan kunnen.

 

Wanneer je pup contact kan krijgen met kleine kinderen moet je dat zeker toelaten. Alleen moet je rekening houden dat een pup kleine maar zeer scherpe tanden heeft waarmee de pup een kind pijn kan doen. Een klein kind verwacht dit niet, denkt alleen maar dat een pup voor te spelen is, begint te schreeuwen van schrik en pijn en de pup, op zijn beurt, schrikt ook. Ook gebeurt het dat de pup wilt spelen en in de schoen of broek bijt en daarbij een beetje vel mee pakt, waardoor een kind schrikt en meteen terugtrekt. Hierdoor kan een tand van de pup afbreken. Ik weet dat dit allemaal een klein beetje overdreven is, maar je kunt je voorstellen dat wanneer een pup alleen maar slechte ervaringen krijgt, als hij bij een kind is, de hond niet dol op kinderen zal worden. Als een pup en/of jonge hond met kinderen is opgetrokken onder "normale omstandigheden", zul je merken dat de hond dol is op kinderen en heel veel toestaat van een kind. Ook als de hond uitgegroeid is, is het goed als deze met kinderen kan omgaan. Wel moet je zorgen voor toezicht als een hond bij een kind is, zodat je meteen kunt ingrijpen als het spelen uit de hand dreigt te lopen. Een hond is en blijft een hond, maar een kind kan ook streken uithalen waar een hond zich instinctief tegen zal verdedigen. Wanneer er een baby in het gezin is, laat de pup dan ook op gepaste wijze kennis maken met de baby. De baby behoort ook tot de roedel en zal dan wel geen overwicht hebben over de jonge hond, maar de hond moet wel in de gelegenheid worden gesteld om de baby te leren kennen om later de peuter te kunnen accepteren in de roedel. Als je de baby steeds bij de hond weg houdt, wennen ze nooit aan elkaar en dit kan juist averechts gaan werken voor de toekomst. Bovendien ben jij de leider van de roedel en jij bepaalt wie er geaccepteerd wordt in de roedel en de hond heeft dat heel gauw door.

 

De eerste dag kan het voorkomen dat de ontlasting van je pup niet vast is, geen drolletje maar een weke substantie. Dit is helemaal niet erg en kan komen door de opwinding. Ik heb al gezegd dat het kan voorkomen dat de pup de eerste dag niet wilt eten en dat ik de pup dan af en toe een brokje voerde, zodat ze in ieder geval iets gegeten had. Dit doe ik echter niet als de pup erge dunne ontlasting of diarree heeft. In dit geval krijgt de pup alleen water, dat gekookt heeft. De 2e dag is of moet de ontlasting normaal zijn. Blijft de ontlasting te dun, geef de pup dan gekookte rijst te eten en afgekookt rijstwater te drinken. Wanneer een pup diarree blijft houden en daarbij niet wilt drinken, neem dan meteen contact op met een dierenarts want een pup kan zeer snel uitdrogen. De ontlasting kan ook niet goed zijn als er nog spoelwormen in de darmen van de pup zitten. Hoe je spoelwormen bij een hond herkent, zal op een later tijdstip, in een andere rubriek worden behandeld.

 

Vaak hebben honden al een naam, welke vermeld staat op de stamboom of op de afstammingsoorkonde. Dit is de offici�e naam, maar het staat je vrij om je hond een andere roepnaam te geven. Ik geef mijn honden altijd een korte naam, maximaal bestaande uit twee lettergrepen, omdat ik dit gemakkelijk vind bij het geven van een commando. Voor ieder commando zeg ik eerst de naam van de hond. Bij het horen van zijn naam is de hond attent en wacht op het commando, hij weet dat er iets van hem verlangd gaat worden.

 

De stem van de baas is ook belangrijk voor de opvoeding en later de africhting van de hond. Met je stem doe je verschillende dingen, denk aan belonen, afleiden, straffen, commando geven enzovoort. Je moet er echter rekening mee houden dat je stem in verschillende situaties anders klinkt en dat dit voor je hond af en toe heel verwarrend kan zijn. Het volume van de stem is ook belangrijk. Als de hond gewend is dat je de hele dag tegen hem schreeuwt, zal hij niet weten wat hij moet doen als een commando rustig wordt gegeven. Andersom zal hij mogelijk eerst schrikken. Probeer een bepaald commando altijd met dezelfde toon en volume te geven. Zorg dat je hond graag voor je blijft werken en dat je hond bij wijzen van spreken zit te kwijlen voor het opvolgen van een commando

 

                                                 

                                                

 

 

 


Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK